Пробиотик означава „за живот“

Терминът се използва за описание на „добрите“ бактерии и тяхното значение за живота и здравето ни, което предполага и произходът му от гръцките думи  “pro”, означаваща „за“  “bios” – живот.

За да бъде смятан за пробиотик, микроорганизмът трябва да е жив и неговото значение за здравето да е доказано по време на клинични изпитвания. Пробиотичните добавки, независимо дали са под формата на таблетки или напитки, трябва да съдържат същияите бактериални щамове и да се приемат в същата доза, която е използвана в даденото клинично изпитване. Най-често срещаните видове микроорганизми, използвани в пробиотиците, са млечнокиселите бактерии като Limosilactobacillus reuteri Protectis, използвани в продуктите на BioGaia®.

Пробиотикът – приятел за цял живот

Бактериите са част от нас от момента на раждането ни и нашият организъм се стреми ежедневно да поддържа балансирано съотношение на бактериите в чревния ни тракт. Въпреки това, тази хармония може лесно да бъде нарушена, особено при малките деца и новородените, което означава, че се нуждаем от помощ и подкрепа, за да колонизираме „добрите“ бактерии в чревната флора, например като приемаме пробиотици.

Но не всички пробиотични щамове са еднакви. В BioGaia® мисията ни е да предоставим най-висококачествените, най-добре проучените и най-безопасни пробиотици за Вас и Вашето дете.

Как да се грижим за бактериите в чревния тракт

В един идеален свят не би трябвало да приемаме пробиотици. В един идеален свят бихме получили първата си доза по време на раждането и след това бихме си го набавяли от млякото на майките ни, бихме яли естествено ферментирали храни, приготвени по традиционен начин, и бихме живяли „естествен“ живот.

Но в забързания индустриализиран свят нашата храносмилателна система е постоянно бомбардирана от алергени, химикали и потенциално вредни бактерии чрез храната и напитките, които консумираме. Освен това болестите, някои лекарства, лошите хранителни навици и разбира се стреса могат да нарушат баланса на чревната флора, което улеснява „процъфтяването“ на вредните бактерии. Като допълваме диетата си с млечно-кисели бактерии, можем да поддържаме необходимия брой бактерии, необходим за поддържане на нормалната микрофлора.

Чревно здраве

Бактериите живеят върху кожата ни, в устата и носа, но най-вече в стомашно-чревния ни тракт. Чревният ни тракт играе съществена роля за имунната система на нашия организъм.

Прочетете повече

Важността на бактериите

Бактериите са вид микроорганизми, които са изключително важни за човешкото здраве. Те са първата форма на живот „заселила“ се на земята преди четири милиарда години и все още диктуват условията за нашето съществуване.

Прочетете повече

Lactobacillus reuteri

Продуктите на BioGaia съдържат живи микроби от пробиотичния щам Lactobacillus reuteri. Тъй като е един от най-добре проучваните пробиотици на пазара, той е едновременно ефективен и безопасен.

Прочетете повече