Симптоми

Заради храната, която приемат, изпражненията на бебетата могат да се различават по цвят и консистенция и да бъдат много по-меки от тези при възрастните. Но ако изведнъж станат редки, воднисти или изхожданията са по-чести и в по-големи количества, това може да е диария. Редките или воднисти изпражнения се определят като диария при три или повече редки или воднисти изпражнения дневно или при по-чести изхождания от обичайното (за препратки: СЗО).

Не съществуват семейства, в които да няма случаи на диария или повръщане. Това предизвиква сериозно неудобство! Подобни симптоми могат да бъдат причинени от много неща, включително стомашно разстройство, вирусни или бактериални инфекции. При иначе напълно здрави бебета, диарията обикновено се отключва при стомашно-чревно възпаление, наречено остър гастроентерит. При бебето могат да се проявят и други симптоми като повръщане, стомашни болки или висока температура. В повечето случаи това не продължава повече от седмица. Но е важно да се разпознаят възможно най-рано симптомите, тъй като при пристъпи на диария бебетата са изложени на риск от обезводняване.

Важно!

Родителите следва да потърсят лекарски съвет в случай, че бебето с диария  е под шест месеца.

Обезводняването – основен риск!

Тъй като бебетата и малките деца се обезводняват много бързо, е важно да се разпознаят признаците на обезводняване, като се обръща особено внимание на това как се държи бебето или малкото дете, страдащо от диария.

Обезводняването настъпва, когато тялото губи повече течности, отколкото приема. Тъй като диарията пречи на ефективното абсорбиране на вода и соли от стомашно-чревния тракт, може да последва обезводняване. Признаците на обезводняването включват апатия, умора и по-малко мокри пелени. Родителите трябва веднага да се обърнат към лекар, ако бебето или малкото дете показват признаци на обезводняване. Те трябва  да направят това, ако детето има температура над 39°C, друго сериозно медицинско състояние, кръв в изпражненията или в повърнатото, остра коремна болка или ако симптомите продължат повече от 3-4 дни.

Какво може да помогне?

Преди всичко от решаващо значение е да се избегне обезводняването, като се осигурят на бебето или малкото дете, страдащо от диария, допълнителни течности, за предпочитане на малки и чести глътки.

Плодовите сокове и газираните напитки могат да влошат симптомите и трябва да бъдат избягвани.

 

Веднага щом апетитът на детето се възвърне, родителите могат да го захранят с малки порции от обичайната му храна (мляко и твърда храна). Също така, по време на диарията може да има нужда от стомашно-чревна пробиотична добавка. Продуктите BioGaia®, съдържащи патентовани млечно-кисели бактерии Limosilactobacillus reuteri Protectis са разработени специално за допълване на чревната микрофлора.

Кога да търсим медицинска помощ?

В много от случаите не е необходимо да се търси медицинска помощ. Въпреки това, медицинската помощ е необходима незабавно, когато детето:

  • е на възраст под 6 месеца – потърсете лекарски съвет веднага!

  • има съпътстващи здравословни проблеми, т.е. сърдечни или съдови проблеми, диабет, история на преждевременно раждане

  • има температура над 39°C  

  • изглежда обезводнено

  • има кръв в диарията или в повръщаното

  • има остри болки в корема

  • има симптоми, които не отшумяват, т.е. повръщане продължаващо повече от 1-2 дни или диария, повече от 3-4 дни.

Лекуване на диария и повръщане

Ако детето страда от диария или повръщане то трябва да приема само лекарства, предписани от лекар. Въпреки това, родителите могат да предприемат стъпки за възстановяване на баланса на чревната бактериална флора на малчугана с добавяне на капки или таблетки BioGaia®.

Те съдържат живи активни микроби от бактериалния щам Limosilactobacillus reuteri Protectis, които са с доказано въздействие при възстановяването на естествения  бактериален баланс на червата и намаляването състоянието на диарията и повръщането.

Диария

Пристъп на диария или повръщане може да се появи много бързо. Тъй като малките са с по-висок риск от дехидратация, от решаващо значение е да бъдат разбрани признаците, за които трябва да следите.

Прочетете повече

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи от решаващо значение е организмът му да получи пробиотична подкрепата, от която се нуждае.

Прочетете повече

Оригване

Оригване, стомашен рефлукс, повръщане, плюене – тези термини описват млякото, което бебето отделя по време или след хранене. Въпреки, че изглежда обезпокоително то е често срещано докато храносмилането му се развива.

Прочетете повече

Запек

Когато детето има проблеми с изхождането или ходи по голяма нужда рядко, то може да страда от запек. Тук ще разгледаме някои препоръки, ако бебето страда от запек.

Прочетете повече