Запек – често срещан и неприятен

До 30% от децата са засегнати от запек в някакъв момент. Тъй като в повечето случаи показват липса на органична причина, те често се диагностицират като функционален запек.

Проблемите със запека могат да започнат по различно време в живота на детето. Въпреки това, приблизително 40 % от децата с функционален запек развиват симптомите през първата година, често по време на преминаването от кърма към адаптирано мляко/ храна или при храненето с твърди храни. Други деца развиват симптоми, когато се учат да ходят на гърне между две и четири годишна възраст. Изследователите понастоящем вярват, че функционалният запек може да е свързан с нарушената перисталтика на червата и смущения в микрофлората.

Кои са признаците?

Ако при дете под четири години се наблюдават два или повече от следните симптоми на запек в рамките на един месец, родителите следва да потърсят лекарска помощ:

  • две или по-малко дефекации на седмица

  • две или по-малко дефекации на седмица

  • изпражнения с широк диаметър

  • болки в корема или подуване

  • Другите признаци за запек включват  раздразнителност, загуба на апетит или нежелание да се ходи до тоалетна.

Докато пристъпите на запек са нормални от време на време, ако продължат две или повече седмици, могат да станат хронични и родителите трябва да се консултират с лекар.

Какво може да помогне?

Най-честата причина за наличието на запек при бебетата и малките деца е храната. Запекът е доста необичаен във фазата на приемане „само на течни храни” в случай, че детето получава достатъчно течности.

Ако изпражненията на бебето са меки, това може да бъде признак на алергия към млечни протеини. Тогава трябва да се види какъв е хранителния режим на майката – едно от решенията би могло да бъде да се премахнат млечните продукти по време на кърменето. При бебетата, хранени само с адаптирани храни, съществува по-висок риск от запек – храната би могла да бъде предизвикателство за развиващата се храносмилателна система или да отключи алергия към млечни протеини.

Изпражненията на бебето ще променят естествено плътността и честотата си, когато то започне да са храни с твърда храна. Ако то страда от запек в тази фаза, увеличеният прием на вода, чай или други неподсладени течности, биха могли да активират храносмилането и да осигурят облегчение. Богатите на фибри храни, като сливи, също биха могли да повлияят състоянието благоприятно.

Новите изследвания показват, че пробиотиците като Limosilactobacillus reuteri Protectis, също биха могли да балансират чревната микрофлора и да помогнат  на бебето да нормализира процеса на изхождане. Родителите трябва да се свържат с педиатър, ако не знаят какво да направят и не трябва да използват слабителни, освен ако не са посъветвани за това от лекар.

Диария

Пристъп на диария или повръщане може да се появи много бързо. Тъй като малките са с по-висок риск от дехидратация, от решаващо значение е да бъдат разбрани признаците, за които трябва да следите.

Прочетете повече

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи от решаващо значение е организмът му да получи пробиотична подкрепата, от която се нуждае.

Прочетете повече

Оригване

Оригване, стомашен рефлукс, повръщане, плюене – тези термини описват млякото, което бебето отделя по време или след хранене. Въпреки, че изглежда обезпокоително то е често срещано докато храносмилането му се развива.

Прочетете повече

Запек

Когато детето има проблеми с изхождането или ходи по голяма нужда рядко, то може да страда от запек. Тук ще разгледаме някои препоръки, ако бебето страда от запек.

Прочетете повече