„Боли ме коремът”

 „Имам болки в корема” или „Коремът ме боли”. Повечето родители са чували подобни неща от децата си. И докато епизодичните болки в корема са нещо нормално и разпространено сред децата и юношите, около 38% от тях изпитват болки ежеседмично. Ако това продължи, това може да означава функционална коремна болка (ФКБ).

Обикновено дискомфортът се локализира около пъпа, но последователността на болката и местоположението й не могат да се предвидят.  Стомашният дискомфорт може да се появи внезапно или постепенно. В повечето случаи става въпрос за деца, които иначе са здрави и весели, но с времето коремните болки могат да ги накарат да се почувстват болни, разтревожени или уморени и това да пречи на ученето, съня, общуването им с другите деца и семейния  живот.  Ако това се случи, родителите трябва да потърсят лекарска помощ.

Възможни причини

Точните причини за коремния дискомфорт все още не са изяснени, но изглежда че са взаимодействие между генетични, физиологични и психологични фактори. Пикът на това състояние е между  5та и 7ма година от живота, когато децата започват да ходят на училище и след това между 8 и 12-годишната им възраст.

Между 10 и 20% от учениците страдат от функционални болки, а функционалните  болки в корема се срещат по-често при момичетата, отколкото при момчетата.

Връзката между психичното ни здраве и храносмилателната система е обект на засилен интерес в света на научните изследвания. Този период от живота на детето е свързан с много промени, които могат да предизвикат емоционално напрежение. Не е изненада, че психологическите фактори като стрес и притеснения могат да предизвикат или влошат стомашния дискомфорт. Другият евентуален, отключващ фактор може да е свързан с нарушенията на стомашно-чревния мотилитет (мускулните контракции на храносмилателната система).

Какво да се прави?

Тъй като стомашният дискомфорт може да има широкомащабни последствия, които надхвърлят самите симптоми, много е важно да се помогне на децата, изпитващи това състояние.

На първо място, изключително важно е родителите да покажат подкрепа и увереност, без да проявяват прекалена загриженост или безпокойство пред детето. Би било полезно да се идентифицират възможните отключващи механизми, като някои храни, конкретни ситуации или среда и ходенето по нужда. Пробиотиците се превърнаха в добре разпознаваем вариант за подкрепа на бактериалния баланс в чревната микрофлора на детето и увеличаване на „добрите“ бактерии. Limosilactobacillus reuteri Protectis може да спомогне за допълването на стомашно-чревната микрофлора при децата със стомашен дискомфорт.

Диария

Заобиколени от други деца в детската градина или училище, децата няма как да не се сблъскат с диарията. Предлагаме Ви някои съвети, които може да приложите в домашни условия.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече