Често срещани причини

Запекът е често срещано състояние при възрастни, засягащо двойно повече жени, отколкото мъже. Често се дефинира като ходене по голяма нужда по-малко от два пъти седмично. Въпреки, че е трудно да се определи точната причина, съществуват няколко фактора, които могат да доведат до запек.

Начинът на живот може да играе съществена роля за това, например, недостиг на фибри в храната, обезводняването, проблеми с теглото, хормонални нарушения или липса на физическа активност. Тоалетните ни навици също могат да доведат до запек, например, потискане на желанието за ходене по нужда или липсата на уединение при ходенето по нужда. Някои от медикаментите също могат да предизвикат такива симптоми. Психологически фактори като стрес, притеснения или промени в ежедневието могат също да доведат до запек.

Съвети при наличието на запек

Предлагаме Ви някои препоръки, към които можем да се придържаме, когато имаме запек.

Мнозина започват с увеличаването на ежедневния прием на фибри под формата на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Пиенето на повече вода също се препоръчва, както и по-голямата физическа активност като ходене и тичане. Запекът може да повлияе на концентрацията на чревната микрофлора. Следователно, това което също може да се препоръча е увеличаване на броя на бактериите в стомашно-чревния тракт.

Диария

Колкото и да е неприятно, диарията е състояние, с което всеки възрастен се е сблъсквал поне веднъж. Грижата за чревната микрофлора е важна част от грижата при диария в домашни условия.

Прочетете повече

Запек

Запекът се отразява на хората по различни начини. Предлагаме Ви някои съвети, които бихте могли да следвате при нередовно изхождане.

Прочетете повече

Антибиотици

Въпреки, че антибиотиците ни помагат в много от случаите, те могат да окажат влияние върху храносмилателната система. Поради тази причина е важно да се осигури допълнителна подкрепа на червата при лечение с антибиотици.

Прочетете повече

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori е бактериален щам, който е изолиран от стомаха и причинява дискомфорт. При някои хора, носители на този бактерий, се наблюдават оплаквания, а при други те липсват.

Прочетете повече