Микробиота на червата – малка вселена, но огромна по значение за вашето бебе

Разберете решаващата роля на ендогенните бактерии за здравето на вашето бебе и научете как да подпомогнете развитието на чревната му микробиота през първите 1000 дни от живота му. Научете значимостта на първите 1000 дни от живота на бебчето ви за развитието на чревната микробиота и имунната система и как да го подкрепите.

Прочетете повече

5 практични съвета за устойчивост на храносмилателната система на децата: Щастливо коремче за щастлив живот

Съвсем естествено е в живота на всеки човек да има пикове и спадове в настроението. Направете тези промени за децата си възможно най-неусетни с нашите 5 практични съвета. Научете как здравето на червата влияе върху промените в настроението и цялостното здравословно състояние. Открийте как са свързани червата и мозъка. Използвайте нашите 5 съвета, за да подкрепите храносмилателната система и здравето на детето си.

Прочетете повече

Връзката между имунитета на бебето и майката по време на бременността и след това

Какво се случва с вашата чревна микрофлора по време на бременността и как това се отразява на вашата имунната система? Открийте как се развива имунната система при бебетата и каква е разликата между специфичния и неспецифичния имунитет. Научете повече за пробиотичния щам Limosilactobacillus reuteri Protectis и с какво може да бъде полезен. Изберете правилния продукт BioGaia пробиотик за вас и вашето бебе.

Прочетете повече

Да изградим здравословни навици в семейството - за подсилен имунитет и балансирана чревна микрофлора

Зимният сезон ни носи различни емоции и преживявания – както уютни семейни вечери край камината и забавления в снега, така грип, хрема и ежедневни предизвикателства за имунитета. Балансираният хранителен режим и здравословните навици могат ефективно да подпомогнат цялостното ни състояние. Научете повече с нас и пригответе здравословна и питателна рецепта, която ще намерите в края на статията.

Прочетете повече

Отново на училище и 5 съвета за по-добро здраве

В есенно-зимния сезон и завръщането на децата в училище, родителите започват да насочват вниманието си към подготовката за предстоящия грипен сезон. В този блог пост ще разгледаме 5 съвета, които могат да помогнат за по-добро здраве при децата. Съвети, които можете да приложите на практика, за да подпомогнете здравето и спокойствието у дома.

Прочетете повече

BioGaia бе отличена със златен медал за признание на своите постижения в устойчивост от EcoVadis

BioGaia бе отличена със златен медал за признание на своите постижения в устойчивост от EcoVadis, един от най-доверените доставчици на оценки за устойчивост в бизнеса в света. Това е първата година, в която BioGaia бе оценена и класирана от EcoVadis, а златната оценка ни поставя в глобалните топ 5 процента.

Прочетете повече

Отговорът за щастие се крие в стомаха?

“Щастието следва да бъде основната валута, в която измерваме качеството на нашия живот, а не пари или престиж.“ Тал Бен-Шахар, автор и лектор в Харвардския университет

Прочетете повече

Как са свързани бактериите и любовното привличане

Всички микроорганизми в тялото ви, включително бактерии, дрожди, гъбички, вируси и паразити, съставляват вашата микробиота. Приблизително 90-95% от тези микроорганизми могат да бъдат намерени в червата.

Прочетете повече

Как бактериите са полезни за здравето и любовния ви живот?

Любовта е във въздуха. Благодарение на Свети Валентин, февруари е известен като месецът на любовта и романтиката. И нека бъдем честни, никой от нас не може да отрече магията на страстната целувка.

Прочетете повече

Всичко, което трябва да знаете за пробиотиците и връзката им с вашата имунна система

Знаете ли, че 80% от имунната ви система е в червата? Поради размера си, стомашно-чревният тракт е една от най-големите контактни повърхности на тялото с външния свят, така че е логично голяма част от защитната система на тялото да е разположена именно там.

Прочетете повече

Как да намалим стреса около празниците и да се чувстваме по-добре вътрешно и външно?

Според едно проучване средностатистическият човек изяжда повече от 7000 калории на Коледа. Не е изненада, че толкова много от нас споделят, че се чувстват подути, имат лошо храносмилане и запек. Много хора също изпитват киселини или киселинен рефлукс. Освен препоръка за редовното приемане на пробиотик, който ще подпомогне здравето на червата и храносмилането ви през празничния сезон, ви предлагаме още няколко съвете как да прекарате празниците без излишен дискомфорт.

Прочетете повече

Как модерният живот влияе на чревното здраве?

Повишената урбанизация, стресът, прекомерната хигиенизация, преработените храни и замърсяването са само малка част от факторите, които влияят на здравето и разнообразието на нашата чревна флора.

Прочетете повече

MEET THE BIOGAIA® CAPSULES, МЕЕТ ТHE STAR

На 27ми септвмври се проведе специализираното събитие с еклузивен достъп за фармацевти - “MEET THE BIOGAIA® CAPSULES, МЕЕТ ТHE STAR”. 

Прочетете повече

Оралното здраве - грижа за цял живот

Поддържането на добра устна хигиена е едно от най-важните неща, които можем да направим – не само за нашите зъби и венци, но и за цялостното ни здраве.

Прочетете повече

BioGaia® Protectis капсули бе отличен с приза продукт на годината

BioGaia® Protectis капсули бе отличен с приза продукт на годината в категорията “Хранителни продукти” на наградите на БФС.

Прочетете повече

Как състоянието на чревната флора влияе на менталното ви здраве

Учените все повече и повече доказват връзката между червата и мозъка. Вече знаем, че подаването на сигнали между тези две системи върви двупосочно. Това означава, че можете да повлияете на психическото си благополучие, като се грижите за здравето на червата си.

Прочетете повече

BioGaiа® ще вземе участие в кампанията на "Направи го сега" с „Бебешки ДНК пакет“

В BioGaiа® нашата цел винаги е била да помагаме на хората да живеят здравословно. Особено отдадени сме и на осигуряването здравето на майката и нейното бебе. Ето защо и с голяма радост и отговорност тази година ще вземем участие в ДНК.

Прочетете повече

Инфекциите в детска възраст – защо и как да се справим, отговаря доц. д-р Маркова

Защо точно децата боледуват по-често, както и има ли връзка това с чревната микробиота?

Прочетете повече

Антибиотиците – чудо на медицината, към което да подхождаме с внимание

На повечето от нас се e налагало да проведе курс на лечение с антибиотици в даден момент от живота, независимо от вида на инфекцията.

Прочетете повече

Съвети за безгрижна лятна почивка с BioGaia®

Скъпи родители, в разгара на лятото сме ви подготвили няколко съвета за една наистина безгрижна лятна почивка.

Прочетете повече

Съвети за всеки ден: „Как да облекчим диарията?“

Знаете ли, че диарията се проявява особено често през летните месеци? В повечето случаи острата диария, особено когато е свързана с вирусно заболяване, отшумява от само себе си за няколко дни, но все пак е хубаво да се съобразят някои препоръки, свързани с ежедневието ни. Предлагаме Ви няколко съвета, които да ви помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването:

Прочетете повече

BioGaia® на Бебемания 2021

За петнадесета поредна година се състоя най-голямото изложение за бебешки и детски стоки и услуги в България – „Бебемания“.

Прочетете повече

Възстановяване на микрофлората след цезарово сечение

Не веднъж сме засягали темата за бременността и раждането. По време на бременността женското тяло преминава през редица промени – както отвътре, така и отвън. За да се запази баланса в чревната флора се препоръчва увеличаване на броя на „добрите“ бактерии в чревния тракт, като най-лесно и ефективно средство за това е добавения прием на пробиотик в продължение на поне 1 месец.

Прочетете повече

Запазете усещането за комфорт на стомашно-чревния тракт по време на бременност

Чувствате се подута и имате запек? Хубаво е да знаете, че не сте сама. Повече от 50% от всички бременни жени страдат от констипация в някакъв етап от тяхната бременност1. Констипацията (запекът) може да направи този прекрасен период от живота по-некомфортен. Може да доведе до поява или да влоши вече съществуващи хемороиди.

Прочетете повече

BioGaia® Prodentis подобрява оралното здраве по време на бременност

Възпалението на венците, познато като гингивит, е състояние засягащо много бременни жени*. Най-честите симптоми на гингивита по време на бременност са червени, подути и кървящи венци, което прави зъбите и венците изключително чувствителни.

Прочетете повече

BioGaia представя: "Специалистът съветва" с д-р Цветелина Дучева

В новата поредица на BioGaia® „Специалистът съветва“ ще научите повече за пробиотиците и най-честите причини за употребата им лично от едни от най-добрите специалисти в България. Д-р Цветелина Дучева се занимава със стоматология над 15 години, като профилира детска стоматология от повече от 7.

Прочетете повече

Как да използваме пробиотик BioGaia® (L. reuteri Protectis) в комбинация с антибиотици?

Всеизвестен факт е, че при лечението с антибиотици, освен да се унищожават патогените, които ни разболяват, те нарушават и баланса нашата микрофлора. Антибиотиците не могат да различат „добрите“ от „лошите“ бактерии и съответно подтискат паралелно и полезните бактерии в чревната ни флора.

Прочетете повече

Имунитетът и червата: Какъв е ефектът на чревната функция върху ефективността на имунната система?

Имунната система е отговорна за имунитета на организма, т.е. тя го защитава от негативни външни фактори. Не всеки е запознат с факта, колко важни са червата и правилното храносмилане за формирането на имунитета. Подходящият състав на чревната бактериална флора е основата за поддържане на добро общо здраве. При раждането си, новороденото получава набор от бактерии от майката и околната среда, който влияе върху бактериалната флора на червата. Съставът на микрофлората на всеки от нас е различен и зависи от множество фактори.

Прочетете повече

Имунната ни система през всeки етап от живота

Докато първите 1000 дни след зачеването се считат за най-важни за полагане основите на здрава имунна система, тя продължава да съзрява и да се променя през целия ни живот. От детството през юношеството, до зряла и напреднала възраст, имунната ни функция варира в зависимост от много фактори. И въпреки това, има много начини, чрез които да подкрепим цялото си семейство и нашата имунна система.

Прочетете повече

От зачеването до края на втората година на детето. Значението на първите 1000 дни от живота на детето

След 40 уютни дни в утробата Ви Вашето бебе най-после ще поеме първата глътка въздух и ще отвори очите си за света с всички негови чудеса. Но то също трябва да се изправи срещу външния свят и срещу голям брой външни агенти.

Прочетете повече

Имунитет – нашата постоянна 24/7 защитна система

В нашия организъм работи сложна система от механизми, които се обединяват, за да ни защитят от външни агенти, с които ежедневно сме в контакт. Тя ни осигурява денонощна защита, независимо какво правим - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Заедно тези механизми съставят система за защита и наблюдение, която на всички ни е известна като имунна система.

Прочетете повече

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи можете да давате пробиотици, за да подкрепите чревната микрофлора на своето дете.

Прочетете повече

BioGaia® и National Geographic Kids Клуб „Малки откриватели“

Тази година сме част от вълнуващото пътешествие на National Geographic Kids Клуб „Малки откриватели“. С много пъстри емоции, изненади, игри и подаръци, всеки уикенд Ви очакваме в нов град в страната. Жадни за нови знания, децата могат да се срещнат по забавен начин със света на полезните бактерии.

Прочетете повече

Отговаря ли BioGaia® на критериите за идеален пробиотик?

Как да изберете правилния пробиотик? Критерии за "идеален" пробиотик? Не всички пробиотици са "идеални"... Пробиотик: Живи организми, които приложени в адекватни количества предоставят полза за здравето на гостоприемника.

Прочетете повече

BioGaia® - щастливи от самото начало!

Периодът на зачеването, по време на бременността и до края на втората година на детето е изключително важен за неговото развитие и по-нататъшното здраве.

Прочетете повече

Антибиотиците - приятел или враг?

Намираме се в средата на зимата и тъй като заради студеното време се налага да прекарваме повече време на закрито, близкият контакт с останалите хора, както и сухият горещ въздух провокират нашата имунна система. Ако Вие или Вашите деца се разболеете от сериозна бактериална инфекция, може да се наложи да проведете курс на лечение с антибиотици. Антибиотиците могат да имат и нежелани ефекти върху организма и по-специално върху червата. Именно затова има някои неща, които трябва да знаете преди да започнете лечението и съществуват редица начини да подпомогнете Вашия организъм през този период.

Прочетете повече

Здрава и сияеща – отвътре и отвън

Често забравяме, че кожата ни е жизненоважен, напълно функциониращ орган. Всъщност тя е най-големия орган в човешкото тяло и съставлява между 6-10% от телесното ни тегло. За разлика от другите органи, кожата можете да я видите и докоснете, когато пожелаете. Именно и затова тя е добър показател за това, какво се случва вътре в тялото ви - особено в червата.

Прочетете повече

Коремен дискомфорт при деца и юноши

Коремният дискомфорт от време на време е нормална част от детството и всички деца изпитват такъв в един или друг момент. За повечето деца и юноши коремният дискомфорт отшумява от самосебе си, но при някои продължава по-дълго време.

Прочетете повече

Имунната система и Витамин Д

Времето след като децата се върнат на училище след ваканция и студеното време е времето, в което Вашият имунитет е подложен на тест.

Прочетете повече

Щастливи коремчета – щастливо семейство

Установяване на здравословни навици за хранене в семейството

Прочетете повече

Как да запазим щастливото коремче по време на път

Със сигурност храносмилателните изненади не са включени в списъка с нещата, които ще правите по време на Вашата отпуска!

Прочетете повече

Какво трябва да знаете за коремчето на вашето подрастващо дете

Колко бързо отмина тази първа година?

Прочетете повече

Бременност: Вълшебно време - но не и без предизвикателства

От момента, в който сте разбрали, че ще ставате майка, сте започнали да забелязвате промените, които се случват с Вашето тяло.

Прочетете повече

Чревен дискомфорт: Какво представлява и какво да правите ако Вашето бебе страда от него?

Вие сте прекарали месеци в очакване да се появи Вашето малко съкровище, източник на радост, подготвяйки се за ролята на майка, както и за безсънните нощи с плач.

Прочетете повече