Имунната система се развива заедно с бебето

Когато децата се родят, техните имунни системи не са напълно развити.

Докато тяхната неспецифична имунна система е вече налице, специфичната имунна система ще продължи да се развива по време на детството. Първите 1000 дни от живота (от зачеването) са много важни в този процес, тъй като се развива чревната микробиота и се полагат основите на имунната функция и здраве.

След зачеването

Разбира се, бебетата имат нужда от малко помощ в началото и майката дава на детето си част от нейната имунна защита, известна като пасивен имунитет.

Процесът започва докато бебето е в утробата на майката, където преминават антитела от майката към плода посредством плацентата. След това по време на вагинално раждане новороденото получава доза от бактерии посредством родовия канал на майката. Чрез майчиното мляко също преминават антитела, налични в кърмата. Този пасивен имунитет предлага основа за развитието на собствената високо ефективна мрежа за защита, която ще го съпровожда през целия му живот.

Всяко начало е трудно

През първите 1000 дни и след това организмът на децата и техните развиващи се имунни системи непрекъснато се сблъскват с нови микроби - дали от братята и сестрите си или от други деца на детската площадка, от яслата или детската градина или по-късно от училище.

Това постоянно излагане може да доведе до по-чести инфекции в ранните години, като средно едно дете има такива инфекции от 6-12 пъти годишно със симптоми, подобни на настинка.

Тези непрекъснати срещи им помагат да изградят тяхната имунологична памет, тъй като имунните клетки в техния организъм се учат от всеки случай. Докато този процес продължава през целия живот, техният организъм скоро може да разпознава най-често срещаните микроби. Постепенната адаптация означава, че имунната система на децата обикновено става по-силна, когато те порастват.

Ролята на червата

Микробиотата на червата тренира имунната система и играе ключова роля в създаването на нормално функциониращи механизми на имунна защита.

Чревната флора включва бактерии като лактобацили и бифидобактерии и започва да се развива по време на раждането и малко след това. Микробният трансфер, който се извършва по време на вагинално раждане означава, че бактериите започват да колонизират новороденото веднага, давайки на неговата чревна флора нещо като начален старт. Децата, родени с цезарово сечение, често показват различия в тяхната чревна флора. В тези случаи добавянето на пробиотични бактерии под формата на BioGaia® drops  може да спомогне за запазването на необходимата концентрация на „полезни“ бактерии в тяхната чревна флора.

Как мога да подкрепя имунната система на детето си?

Детските години са много важни за развитието на здравата имунна система. Предлагаме Ви няколко съвета как да я подкрепите: 

  • Балансираната диета със смес от сезонни плодове и зеленчуци осигурява много хранителни вещества, от които има нужда имунната система на детето. Пълнозърнестите храни съдържат фибри, които спомагат за нормалната функция на червата.
  • Излизайте навън! Свежият въздух и многото движения са препоръчителни за Вашата имунна система и намаляват стреса. 
  • Срещите с външни агенти не винаги са вредни. Децата имат нужда от излагане на външни агенти, за да изградят тяхната „имунологична памет“. Не дезинфекцирайте всичко!
  • Достатъчният сън и почивките през деня са много важни за редуциране на стреса, позволявайки на имунната система да си върши добре работата.

Ролята на витамин D

За разлика от другите витамини, организмът сам може да произвежда Витамин D. Поради тази причина, той не се държи като повечето витамини в нашия организъм, а повече като хормон – субстанция пратеник, която регулира важни физиологични процеси.

Прочетете повече

Защита от инфекции

Децата са много любопитни и любознателни, и това може да ги изложи на въздействието на вредни бактерии. Затова наличието на силна имунна система е от съществено значение, за да са в добра физическа форма и добро общо здраве, докато растат.

Прочетете повече

Как точно работи имунната система?

Нашата имунна система е една от най-комплексните системи в нашия организъм и е специализирана да ни защитава. Може да бъде разделена на два коопериращи си защитни механизма, които са свързани помежду си по различни начини.

Прочетете повече