През целия ден, всеки ден

Независимо дали седите на бюрото си, спортувате или гледате телевизия на дивана, Вашата имунна система работи, за да Ви защити 24 часа дневно, 7 дни седмично.

Нашият организъм непрекъснато е изложен на външни влияния. За да се самозащити, той използва фина и комплексна система от защитни механизми, известна като имунна система. Има няколко защитни центъра в целия организъм, които могат да засилят тази система. Най-големият център се намира в червата – домът на чревната микробиота и представлява 80% от цялата имунната система.

Човешката имунна система

Ако защитата на организма не функционира правилно, могат да възникнат инфекции, алергии и автоимунни заболявания. Продуктите BioGaia® (L. Reuteri DSM17938) подпомагат  нормалния микробиом. Те поддържат микробиома и подпомагат нормалната функция на имунната система.

X

Лигавици на носа и гърлото

Външните агенти могат да навлязат в организма посредством въздуха, който вдишваме. Носът и гърлото имат своя собствена защитна бариера – лигавицата. Носът е покрит с реснички - тънки, подобни на косъмчета издатини, които се движат напред назад и бързо транспортират чуждите частици навън от дихателните пътища. Допълнително има множество клетки в лигавицата, които унищожават външните агенти и стимулират специфичната имунна реакция.

X

Сливици

Външните агенти навлизат в организма през устата чрез инхалиране или поглъщане. Те се сблъскват първи със стражите на имунната система – сливиците. Повърхността на сливиците има множество вдлъбнатини, в които могат да се събират остатъци от храна и патогени. Те проникват до по-дълбока лимфна тъкан, където след това лимфоцитите (тип бели кръвни клетки) се справят с тях и съхраняват информацията за неканените гости в имунологичната памет.

X

Лимфна система

Удебеленията в лимфните канали, подобни на възел, имат филтрираща функция и също съдържат различни защитни клетки. Тук белите кръвни клетки влизат в контакт с външните агенти, узряват в мощни защитни клетки и след това се размножават.

X

Тимусна жлеза

Тимусната жлеза може да бъде описана като училище за бодигардовете на организма и е особено активна по време на детството. Т.нар. Т-клетки се тренират тук и те играят съществена роля в организацията на защитата срещу специфични микроорганизми. Те се учат да разграничават собствените от чуждите структури на организма, за да предотвратят възможността  имунната система да атакува собствените си клетки.

X

Кожа

Кожата е външното защитно покритие на организма. Незасегната, тя представлява непроницаема бариера за повечето външни агенти. Както и в червата, флората на здравата кожа инхибира растежа на вредни микроорганизми. Допълнително епидермисът съдържа многобройни лангерхансови клетки, които могат да ги абсорбират и разрушат. Тези клетки също бързо предизвикват специфична имунна реакция при контакт с потенциално вредни агенти.

X

Далак

Далакът е орган с размер на юмрук, с добро кръвоснабдяване, който се намира под диафрагмата в лявата горна част на корема. Като част от имунната система, той действа като център за съхранение на първичните клетки за защита. Там също се увеличава броя на клетките „чистачи“(макрофаги) и лимфоцити, субгрупа на белите кръвни клетки. Ако организмът включи алармата, лимфоцитите излизат от далака посредством лимфната течност и се насочват директно към външните агенти.

X

Червата

В тях се намират 80% от всички имунни клетки, червата се определят като център на имунната система. Тези имунни клетки непрекъснато комуникират с чревните бактерии, изпращайки непрекъснати тренировъчни стимули към имунната система. Тънките черва също съдържат натрупвания на лимфни възли, наречени пластири на Пайер, където се образуват повечето от антителата.

X

Лигавици в пикочен мехур и гениталии

Лигавиците на пикочния мехур и гениталиите също са потенциален вход за външни агенти. Както и в кожата, тези лигавици съдържат множество имунни клетки, които стимулират специфична имунна реакция за защита на целия организъм.

X

Костен мозък

Някои наричат костния мозък мястото на раждане на нашите имунни клетки. Тук се намират стволовите клетки, от които се образуват всички кръвни клетки, включително белите кръвни клетки. Различни са типове клетки в имунната система, които се диференцират от стволовите клетки: клетките „чистачи“, мастоцити, гранулоцити, естествените клетки убийци( NK-клетки), Т- и В-лимфоцитите. Това се случва на няколко етапа.

Тест – Вие имунен експерт ли сте?

Вашата имунна система работи денонощно, за да предпази Вашия организъм. Но колко знаете за тази комплексна система? Моля не я приемайте за даденост! Попълнете теста за BioGaia® имунна система и проверете знанията си!

Отговорете на въпросите и проверете.

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи от решаващо значение е организмът му да получи пробиотична подкрепата, от която се нуждае.

Прочетете повече

Ролята на витамин D

За разлика от другите витамини, организмът сам може да произвежда Витамин D. Поради тази причина, той не се държи като повечето витамини в нашия организъм, а повече като хормон – субстанция пратеник, която регулира важни физиологични процеси.

Прочетете повече