Витамин D е специален

За разлика от другите витамини, организмът сам може да произвежда Витамин D. Поради тази причина, той не се държи като повечето витамини в нашия организъм, а повече като хормон – субстанция пратеник, която регулира важни физиологични процеси.

Между 10 и 20 % от нашия Витамин D изисква ежедневен прием, който се покрива от храната. Природните източници на Витамин D в храната са ограничени. Най-високи концентрации са открити в мазните риби като сьомга, херинга или скумрия. Черен дроб, яйчен жълтък и някои гъби също съдържат Витамин D. Ефективен начин организмът да си набави Витамин D е чрез излагане на слънчева светлина. Организмът може да синтезира Витамин D от UVB лъчите, поради което се нарича “витаминът на слънцето”. Не се препоръчва дълго излагане на слънце, а регулярно прекарване на време навън на слънце за по-кратки периоди през лятото с непокрити ръце, лице и рамене или крака. Това е достатъчно, за да получите достатъчно Витамин D (да се избягват слънчеви изгаряния).

Знаете ли, че: През късна есен, зима и в началото на пролетта слънцето е твърде слабо, за да може при умерен климат да се произведе достатъчна доза Витамин D. Други фактори, които повлияват производството на Витамин D: дрехите, боди мас индекса, възрастта, географската ширина, слънчевите лъчи, цвета на кожата, храната и гените.

Добър във всичко

Vitamin D не е магическото лекарство за всички заболявания, но е субстанция, от която се нуждае организмът за много различни физиологични процеси.

Рецепторите за Витамин D (VDR) могат да бъдат открити в почти всички клетки на организма.  Известно е, че този витамин има отношение към образуването и подържането на здрави кости и мускули, той също се свързва с нормалната абсорбция на калция и фосфора. Важен е за деленето на клетките и за нормалната функция на имунната система.

Витамин D през целия ни живот

Препоръчителният прием на Витамин D варира от бебе до възрастен. През първата година от живота Витамин D е много важен за нормалния растеж и развитие на костите, зъбите и имунната система. Затова родителите трябва да осигурят на тяхното бебе достатъчно Витамин D.

Важната роля, която играе Витамин D продължава през детските години , тъй като помага за поддържане на костите и зъбите и за нормалната функция на имунната система. Той става все по-важен за бременни жени като подкрепа на тяхната имунна система и за правилния растеж и развитие на костите на детето.

Витамин D и пациенти в напреднала възраст

С напредване на възрастта много от процесите в нашия организъм започват да се забавят, повлиявайки също и производството на Витамин D. Много важно е добавянето на адекватно количество Витамин D и калций като част от добре балансирана диета, както и физическата активност.

Витамин D спомага за редукцията на риска от падане, свързан с постурална нестабилност и мускулна слабост. Падането е рисков фактор за костни фрактури сред мъже и жени над 60 години. Той също подпомага нормалната функция на имунната система. През зимните месеци добавянето на Витамин D, напр. с таблетки за дъвчене BioGaia® Protectis + Vit. D3, може да бъде подходящо за тези, които живеят в умерен климат.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРИЕМ НА ВИТАМИН D*

Малки деца (7 – 11 месеца)* 10 micrograms / ден
Деца и възрастни (1 – 70 год.)** 15 micrograms / ден
Възрастни 19 – 70 год.* 15 micrograms / ден
Бременни жени* 15 micrograms / ден
Над 70 год.* 20 micrograms / ден
*Европейска агенция за безопасност на храните
**Медицински институт Америка/Канада

Витамин D и червата

Нашият храносмилателен тракт играе важна роля в защитната система на организма, като 80% от нашите имунни клетки се намират в червата.

Затова е важно храносмилателният ни тракт да бъде щастлив и да съдържа полезна микрофлора. Добавянето на Витамин D към Вашата диета е начин за поддържане на нормалната функция на имунната система за Вас и Вашето семейство. Прекарването навън при умерено слънчево излагане, упражненията, здравословното хранене, достатъчният сън и редуцирането на стреса могат да подпомогнат червата и имунната система.  Добре проученият пробиотичен щам Limosilactobacillus reuteri Protectis може да помогне за поддържане на адекватна концентрация на „полезни“ бактерии в чревна микрофлора.

Комбинирането на двете съставки Limosilactobacillus reuteri Protectis и Витамин D довежда до образуване на мечтания екип за поддържане на общото благосъстояние и добрата функция на имунната система.

Как точно работи имунната система?

Нашата имунна система е една от най-комплексните системи в нашия организъм и е специализирана да ни защитава. Може да бъде разделена на два коопериращи си защитни механизма, които са свързани помежду си по различни начини.

Прочетете повече

Имунна система

Червата играят решаваща роля за функционирането на имунната система. Първите години от живота са особено важни, тъй като организма на детето изгражда имунитета си.

Прочетете повече