Какво може да предизвика запек

Много деца страдат от запек по време на детството и юношеството си. В много от случаите не могат да бъдат открити органични причини и затова те се описват като функционален запек.

Запекът при децата и юношите най-често се дължи на недостиг на фибри в храната, нисък прием на течности или лечение с лекарствени продукти. Както знаем, храносмилателната ни система и чревната флора се влияят от емоционалното ни състояние и психичното здраве, нещо което може да бъде обект на възходи и падения по време на детските ни и юношеските години. Причините за запека могат да се крият в емоционален стрес, променени обстоятелства, пътувания или лошо настроение.

Признаци на запек

Повечето от нас изпитват неудобство да разговарят за това как ходят по нужда, а децата и юношите не желаят да обсъждат проблемите си.

Освен ключовия симптом на наличие на две или по-малко изхождания на седмица, добре е родителите да са запознати и с другите признаци на запек. Те могат да включват подуване на корема и болки, нежелание да се ходи и дори избягване да се ходи по нужда, следи от изпражнения върху бельото или признаци на дискомфорт при ходенето по нужда.

Какво да правим при запек

Запекът може да изисква промени в менюто на детето, като добавяне на храни с богато съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци и бобови култури.

В допълнение, родителите трябва да ги насърчават да пият много течности, за предпочитане вода и да увеличат физическата си активност. Запекът също може да повлияе на чревната флора. Така че може да е подходящо да се включат добавки с млечнокисели бактерии в храната. Пробиотичните бактерии, като Limosilactobacillus reuteri Protectis, съдействат за колонизирането и развитието на микрофлората в храносмилателния тракт.

Диария

Заобиколени от други деца в детската градина или училище, децата няма как да не се сблъскат с диарията. Предлагаме Ви някои съвети, които може да приложите в домашни условия.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече