Щастливи ваканции

Когато пътуваме искаме да се насладим на свободното време, без да прекарваме дните си в тоалетната или лежейки в леглото. За съжаление, диарията при пътуващите може да обърка всичко и да развали скъпа и очаквана с нетърпение ваканция.

Смяташе се, че диарията при пътуващите се дължи на смяната на водата, на пикантните храни, или прекомерното излагане на слънчевите лъчи, но сега има друга теория.

Когато пътуваме искаме да се насладим на свободното време, без да прекарваме дните си в тоалетната или лежейки в леглото. За съжаление, диарията при пътуващите може да обърка всичко и да развали скъпа и очаквана с нетърпение ваканция.

Смяташе се, че диарията при пътуващите се дължи на смяната на водата, на пикантните храни, или прекомерното излагане на слънчевите лъчи, но сега има друга теория.

Можем да влияем върху риска

Рискът варира в зависимост от региона, в който отиваме. Колкото по-тропически и по-малко развит е регионът, толкова по-голям е рискът да получим диария.

Най-елементарните препоръки за това как да избегнем диарията на пътуващия са „печете, варете, белете или го оставете”. В някои региони пътуващите трябва да са сигурни, че ползват бутилирана или преварена вода, когато си мият зъбите. Пътуващите също така трябва да избягват да слагат лед в напитките си в тропическите страни. Зеленчуците трябва да се готвят, плодовете да се белят. Освен това, един от най-важните хигиенни навици трябва да бъде миенето на ръцете след  всяко посещение на тоалетната.

Млечно-киселите бактерии като L. reuteri (BioGaiа® L. reuteri) могат да Ви помогнат да останете здрав по време на Вашето пътуване.

Какви са признаците?

Повечето пътуващи ще имат симптоми от два до четири дни – те могат да включват болки в стомаха, крампи, прекомерни газове, гадене, умора, загуба на апетит, повръщане, висока температура и обезводняване.

Много разпространена е воднистата диария, понякога придружена с повръщане и висока температура до 39°C. Болните трябва да възстановят изгубените течности и електролити с прием на повече течности (само запечатани или пречистени напитки). Пероралните рехидриращи разтвори могат да помогнат на тялото да се рехидратира по-бързо.

Допълването на чревната флора с капки или таблетки на BioGaiа® съдържащи Limosilactobacillus reuteri Protectis могат да помогнат като ребалансират микрофлората, подобрят симптомите и ускорят възстановяването.

„Добри“ бактерии – проверка!

В допълнение към горепосочените стъпки пробиотиците като Limosilactobacillus reuteri Protectis могат да помогнат за предотвратяване на диарията при пътуване.

Чрез приемането на добавки за чревната микрофлора две седмици преди пътуването, организмът може да се подготви като увеличи броя на ендогенните бактерии в храносмилателния тракт. Продължавайки  приема на пробиотичните добавки  по време на пътуването, допълнително помагате за колонизирането на микрофлората – правейки летуващите по-щастливи при пътуванията им.

BioGaia перорален разтвор за рехидратиране

С Limosilactobacillus reuteri Protectis съдържа минерални соли в осмотично равновесие, съгласно препоръките на СЗО и цинк и се резорбира от организма за възстановяване на баланса на солите и течностите. Добавянето на цинк е необходимо при остра диария. Затова СЗО и УНИЦЕФ препоръчват да се приема цинк за перорална хидратация при деца.

Препоръки за дозиране на BioGaiа®:

Остра фаза: При остра диария при пътуване вземете  1 таблетка за дъвчене или 5 капки  два пъти дневно.

За рехидратиране: за възстановяване на баланса на соли и течности в случай на остра диария, използвайте BioGaiа® ORS едно пакетче, разтворено в 250  ml проверена (преварена) и сигурна вода.

Преди пътуването: за допълване на вашата чревна микрофлора, две седмици преди пътуването  започнете да приемате по 1 таблетка за дъвчене или 5 капки дневно.

Здрави на път

Месеци подготовка могат да стоят зад организацията на една почивка, затова не е приятно, ако настроението бъде нарушено от внезапна болест. За щастие има начини този риск да се сведе до минимум.

Прочетете повече

Майки

Бременността е специално време за всяка жена. Ето някои начини да подкрепим организма на жената по време и след бременността, за да може тя да се съсредоточи върху очакването на новороденото.

Прочетете повече