Безвредните и вредните

Ако се разболеем от бактериална инфекция, понякога курсът на лечение с антибиотици е единственото нещо, което може да ни помогне. Въпреки, че антибиотиците са несъмнено важна опция за лечение, еднакво важно е да се помисли дали те са наистина необходими при всеки от случаите.

Антибиотиците могат да лекуват някои медицински състояния, но не са решение „всичко в едно”, т.е. те следва да се приемат по съвет на лекар и съгласно включените в опаковката указания. Неправилното им използване може да доведе до резистентност на бактериите към антибиотиците, създадени за разрушаването им, но антибиотиците могат да имат неприятни странични ефекти, тъй като могат да нарушат равновесието на нашата микрофлора.

Възстановяване на загубените бактерии

Антибиотиците не само разрушават патогените, които ни разболяват, но и могат да потиснат полезните бактерии в чревната флора.

Това, на свой ред улеснява други патогени да атакуват нашата система, което създава странични ефекти като подуване на корема, гадене, липса на апетит, повръщане и диария. В такива случаи, едновременно с предписаните антибиотици, могат да се взимат пробиотици, в идеалния случай от два до три часа  след приемането на дозата антибиотици. Живите микроби като Limosilactobacillus reuteri Protectis на BioGaiа® могат да подпомогнат възстановяването на изгубените бактерии.

Диария

Колкото и да е неприятно, диарията е състояние, с което всеки възрастен се е сблъсквал поне веднъж. Грижата за чревната микрофлора е важна част от грижата при диария в домашни условия.

Прочетете повече

Запек

Запекът се отразява на хората по различни начини. Предлагаме Ви някои съвети, които бихте могли да следвате при нередовно изхождане.

Прочетете повече

Антибиотици

Въпреки, че антибиотиците ни помагат в много от случаите, те могат да окажат влияние върху храносмилателната система. Поради тази причина е важно да се осигури допълнителна подкрепа на червата при лечение с антибиотици.

Прочетете повече

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori е бактериален щам, който е изолиран от стомаха и причинява дискомфорт. При някои хора, носители на този бактерий, се наблюдават оплаквания, а при други те липсват.

Прочетете повече