Кои са причините за диарията?

Дефинирана като повече от три редки или течни изпражнения на ден, диарията е един от най-разпространените здравословни проблеми, засягаща децата в цял свят.

Най-честите причини за диария при децата са патогенните микроби, лошото храносмилане и антибиотичната терапия. Всички те водят до дисбаланс в чревната флора. В допълнение към най-явните симптоми, диарията може да бъде придружена от повръщане, висока температура, загуба на апетит и което е много важно, обезводняване. Децата могат да се обезводнят много бързо когато страдат от диария, например нередовно уриниране и изтощение. Родителите трябва да потърсят лекарски съвет, ако диарията продължи повече от няколко дни или седмица, в изпражненията има кръв и детето показва признаци на обезводняване.

Когато детето страда от пристъпи на диария, се препоръчват пробиотични добавки за подпомагане на чревната флора. Капките или таблетките на BioGaia® съдържат Limosilactobacillus reuteri Protectis, за който е доказано, че поддържа естествения бактериален баланс в чревния тракт и подобрява цялостното здраве.

Повлияване на диарията в домашни условия

В повечето случаи острата диария, особено тази свързана с вирусно заболяване, отшумява от само себе си. Предлагаме Ви няколко съвета, които могат да помогнат в облекчаването  на симптомите и да ускорят възстановяването на децата и  тийнейджърите.

Те трябва да приемат повече течности (но да избягват плодовите сокове и газираните напитки), за да възстановят водата, която губят. Могат да се използват и пробиотични бактерии за поддържането на адекватна концентрация на микрофлората в чревния тракт. Накрая, СЗО и UNICEF препоръчват приемането на цинк, за да се подпомогне рехидратацията.

В такива случаи, за подпомагане на чревната флора се препоръчва допълнителен прием на капки или таблетки BioGaia®, съдържащи Limosilactobacillus reuteri Protectis, които помагат за колонизирането на чревната среда.

Диария

Заобиколени от други деца в детската градина или училище, децата няма как да не се сблъскат с диарията. Предлагаме Ви някои съвети, които може да приложите в домашни условия.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече

Антибиотици

Понякога, когато детето е болно, антибиотиците са единственият избор. Но те не са универсално решение и биха могли да засегнат храносмилането, ако не се приемат разумно.

Прочетете повече