Антибиотиците – приятел и враг

Когато бебето е болно, както родителите, така и лекарите  искат да го излекуват възможно най-бързо. В някои от случаите това е свързано с прием на антибиотици.

Антибиотиците са основни лекарствени продукти за борба с бактериалните инфекции и са животоспасяващи. Но лечението с антибиотици не е игра, то е много сериозен курс, който трябва да бъде назначен само когато е необходимо и под строго наблюдение.

Ако бебето има бактериална инфекция и има нужда от антибиотици, от особено значение е родителите да следват внимателно указанията, включително за продължителността на лечението. Родителите трябва да прочетат листовката във всяка опаковка на лекарството и да се запознаят с проявяващите се често или рядко нежелани реакции преди да започнат лечението. Ако бебето показва симптоми на нежелани реакции, родителите трябва незабавно да потърсят съвет от лекар.

Антибиотиците и здравословната чревна флора

Думата пробиотик означава „за живота”, думата антибиотик означава „срещу живота”, тъй като те убиват или потискат растежа на патогени, причиняващи бактериални инфекции.

Проблемът е в това, че антибиотикът не може да различи добрите от лошите бактерии и по тази причина унищожава също и добрите бактерии.

В резултат на това бебетата и малките деца (може да се случи на всеки), приемащи антибиотици, могат да сe почувстват подпухнали, да им се гади,  повръща и да получат диария. За да се подкрепи чревната микрофлора може да се приема пробиотична хранителна добавка (съдържаща например Limosilactobacillus reuteri Protectis).

Диария

Пристъп на диария или повръщане може да се появи много бързо. Тъй като малките са с по-висок риск от дехидратация, от решаващо значение е да бъдат разбрани признаците, за които трябва да следите.

Прочетете повече

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи от решаващо значение е организмът му да получи пробиотична подкрепата, от която се нуждае.

Прочетете повече

Оригване

Оригване, стомашен рефлукс, повръщане, плюене – тези термини описват млякото, което бебето отделя по време или след хранене. Въпреки, че изглежда обезпокоително то е често срещано докато храносмилането му се развива.

Прочетете повече

Запек

Когато детето има проблеми с изхождането или ходи по голяма нужда рядко, то може да страда от запек. Тук ще разгледаме някои препоръки, ако бебето страда от запек.

Прочетете повече