Антибиотиците – приятел и враг

Когато бебето е болно, както родителите, така и лекарите  искат да го излекуват възможно най-бързо. В някои от случаите това е свързано с прием на антибиотици.

Антибиотиците са основни лекарствени продукти за борба с бактериалните инфекции и са животоспасяващи. Но лечението с антибиотици не е игра, то е много сериозен курс, който трябва да бъде назначен само когато е необходимо и под строго наблюдение.

Ако бебето има бактериална инфекция и има нужда от антибиотици, от особено значение е родителите да следват внимателно указанията, включително за продължителността на лечението. Родителите трябва да прочетат листовката във всяка опаковка на лекарството и да се запознаят с проявяващите се често или рядко нежелани реакции преди да започнат лечението. Ако бебето показва симптоми на нежелани реакции, родителите трябва незабавно да потърсят съвет от лекар.

Антибиотиците и здравословната чревна флора

Думата пробиотик означава „за живота”, думата антибиотик означава „срещу живота”, тъй като те убиват или потискат растежа на патогени, причиняващи  бактериални инфекции.

Проблемът е в това, че антибиотикът не може да различи добрите от лошите бактерии и по тази причина унищожава също и добрите бактерии.

В резултат на това бебетата и малките деца (може да се случи на всеки), приемащи антибиотици, могат да сe почувстват подпухнали, да им се гади,  повръща и да получат диария. За перфектно взаимодействие може да се приема пробиотична хранителна добавка (съдържаща например Limosilactobacillus reuteri Protectis) по време на лечението с антибиотик, за подсилване на чревната флора с добри бактерии.

Диария

Пристъп на диария или повръщане може да се появи много бързо. Тъй като малките са с по-висок риск от дехидратация, от решаващо значение е да бъдат разбрани признаците, за които трябва да следите.

Прочитајте повеќе

Антибиотици

Ако бебето има бактериална инфекция, то може да се нуждае от антибиотици. В такива случаи от решаващо значение е организмът му да получи пробиотична подкрепата, от която се нуждае.

Прочитајте повеќе

Оригване

Оригване, стомашен рефлукс, повръщане, плюене – тези термини описват млякото, което бебето отделя по време или след хранене. Въпреки, че изглежда обезпокоително то е често срещано докато храносмилането му се развива.

Прочитајте повеќе

Запек

Когато детето има проблеми с изхождането или ходи по голяма нужда рядко, то може да страда от запек. Тук ще разгледаме някои препоръки, ако бебето страда от запек.

Прочитајте повеќе