Нашият смел ежедневен спътник

В нашето ежедневие организмът ни е изложен на множество агенти от околната среда. Благодарение на нашата високо интелигентна защитна система, повечето от тях се оказват безопасни за нашата имунна система.

Изградена от множество защитни механизми, имунната система винаги е в работен режим – работейки на заден план, за да ни запази здрави, дори и без да забелязваме. Тъй като нейните основи се полагат през първите 1000 дни от нашия живот, тя продължава да се учи и да се развива с нас с възрастта и с всички събития, които се случват в живота ни.

Имунната система по време на бременност

По време на бременност организмът на жената се променя непрекъснато, както и нейната система на защита. От самото начало имунната система на бъдещата майка трябва да балансира два противоположни импулса.

Докато организмът на жената носи по време на бременността „чуждо тяло“, е необходимо да се защити този нов живот в нея. Това представлява нещо като непрекъснато „напред - назад“ за имунната система, която сега трябва да жонглира между тези две привидно противоположни нужди. Проучвания са показали, че от майката преминават антитела към нейното неродено дете по време на бременността. Затова е особено важно да се погрижим за имунната система през това време, напр. чрез редуциране на стреса и балансирано хранене за двамата, за майката и детето.

Какво можем да направим за нашата имунна система?

Стрес, недостатъчно сън, прекомерни тренировки и небалансирана диета могат да повлияят негативно на имунната система. Антибиотичното лечение също може да повлияе на имунната система, тъй като антибиотиците не разграничават различните типове бактерии и разрушават ендогенните бактерии, което може да повлияе на чревната микробиота. Така, че е добра идея да се замести чревната микробиота, изгубена по време на антибиотичния курс, напр. чрез прием на хранителна добавка, съдържаща млечно-кисели бактерии като Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Моля консултирайте се с Вашия лекар ако не се чувствате добре, за да елиминирате възможността за други причини за неразположението.

Имунната система променя ли се с възрастта?

Остаряването е процес, който не можем да спрем и той повлиява нашата имунна система. Не само кожата – една от ключовите защитни бариери, но също и органната и клетъчна функция също започва да се променя и се забавя с годините.

Тъй като остаряването повлиява целия организъм, може също да доведе и до понижаване ефективността на имунната система, която не може продължително да се бори с чуждите клетки така ефективно. 

Това означава, че подкрепата на имунната система е особено важна в по-късна възраст. В допълнение към здравословния начин на живот, продуктите BioGaia®, съдържащи Limosilactobacillus reuteri Protectis спомагат за подкрепа на чревната микробиота, докато съдържанието на Витамин D допринася за поддържане на нормална имунна функция и костно здраве.

Как можем да подкрепим нашата имунна система?

Независимо, че полагането на основите на нашата имунна система се извършва в детството, като възрастни ние все още можем да направим много, за да подкрепим нейната функция и да останем здрави и в добра кондиция.

10 обикновени трика за подкрепа на имунната система:

  • Грижете се за доброто си стомашно-чревно здраве
  • Правете много упражнения
  • Излизайте навън на чист въздух
  • Яжте разнообразна храна и пийте 2 литра или повече течности дневно (най-добре би било вода)
  • Намалете стреса
  • Практикувайте позитивно мислене и смях!
  • Спете достатъчно
  • Вземайте си горещи/студени душове
  • Намалете риска от инфекции (напр. при често миене на ръцете)

Съвет:

Радвайте се на слънцето, но избягвайте изгарянето на слънце. Витамин D е един от най-важните градивни блокове за имунната система и се произвежда от нашата кожа чрез излагане на слънчева светлина. Достатъчно е редовно да правите кратка разходка по време на почивката си за обяд – когато има слънце! Вие също можете да добавите Витамин D към вашата диета с таблетки за дъвчене BioGaia® + Vit. D3.

Бременост

Положителният резултат на теста за бременност е един от най-запомнящите се моменти за всяка жена. От този момент живота ѝ се променя завинаги, тъй като тя изгражда връзка с нероденото бебе.

Прочетете повече

Как точно работи имунната система?

Нашата имунна система е една от най-комплексните системи в нашия организъм и е специализирана да ни защитава. Може да бъде разделена на два коопериращи си защитни механизма, които са свързани помежду си по различни начини.

Прочетете повече