Limosilactobacillus reuteri е пробиотичен щам, който еволюира заедно с човечеството от незапомнени времена и поради това се е приспособил към него. L. Reuteri е сред първите бактериални видове, установил се естествено в нормалната микрофлора на новородените. Пробиотичните продукти на BioGaiа® с  L. Reuteri са сред най-добре документираните в света по отношение на ефикасност и безопасност. До днес ефикасността и безопасността на различните щамове  на L. reuteri  на BioGaiа® са документирани в 184 клинични изследвания сред 15,500 души от всички възрасти. Резултатите са публикувани в 159 статии в научни списания (февруари 2018 г.). Прочетете още за Lactobacillus reuteri.

Limosilactobacillus reuteri Protectis e щам на вида Lactobacillus reuteri, изследван  в повече от 137 клинични изпитвания с хора. Използва се в продукти като капки за бебета и дъвчащи таблетки. Научното му обозначение е Lactobacillus reuteri DSM 17938.

Бактериите са латентни, активират се и стават напълно метаболитно активни при контакт със слюнката. Достигайки до стомаха започват да се размножават.

Не е задължително продуктите, имащи няколко щама да имат по-добър ефект от продуктите с единичен щам. Най-важното е щамът или щамовете да са доказали клинична ефикасност по време на клиничните изследвания.

Limosilactobacillus reuteri Prodentis е комбинация от два щама на Lactobacillus reuteri и се използва в продуктите за орално здраве - таблетки за смучене и капки на BioGaiа®. Съдържа два щама Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 и Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289.

Всичките търговски щамове са с човешки произход, развиват се по естествен начин в организма на хората и затова е по-вероятно да имат положителен ефект върху човешкото здраве.

Името BioGaiа® е съставено от две думи, Bio и Gaia. Bio означава живот и живи организми, естествени, биологични изследвания и екологични системи. Gaia (Гая), според гръцката митология е богиня, създателка на целия живот, сестра на Ерос и олицетворение на Земята.

Тенденцията за здравословен начин на живот нараства и все повече хора осъзнават, че трябва да се грижат за поддържане на добрата си имунна система. И тъй като повече от 80% от имунната система се намира в червата, като се грижим добре за стомашно-чревния тракт може да се намалим риска от инфекции и употребата на антибиотици. Прочетете повече ТУК. 

Поради нарастващия интерес компанията BioGaiа® обобщи научната информация за възможната роля на пробиотиците в глобалното огнище на COVID-19. Научете повече ТУК. 

Много често приложението на лекарствените форми за бебета е предизвикателство за родителите. Предлагаме ви няколко съвета от шведската компания BioGaiа® и Евофарма България, с които бихте могли да дадете насоки на родителите. Вижте ги ТУК. 

Има два варианта на капките BioGaiа® Protectis, затова Ви препоръчваме да прочетете какво е посочено върху опаковките. Капките, които могат да се съхраняват при стайна температура трябва да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 25°С.

Съществуват два варианта на капки за бебета BioGaiа® Protectis, затова Ви препоръчваме да се запознаете с указанията върху опаковката. Въпреки това, ако стайната температура е над 25°C, препоръчваме всички капки да се съхраняват в хладилник.

Излагането на висока температура и/или висока влажност ускорява разрушаването на пробиотичните бактерии. Ако са изложени прекалено дълго, това ще доведе до по-кратък срок на годност, но продуктът ще остане безопасен за използване.

Капките за бебета BioGaiа® Protectis не трябва да се съхраняват в хладилник. В тях маслената суспензия ще се сгъсти и пробиотичните бактерии ще бъдат изложени на вода. Този процес рязко съкращава срока на годност на продукта.

Не е важно кога се приемат таблетките. Важен е редовният прием.

Без значение е дали ще приемате пробиотичните продукти на BioGaiа® с или без храна. Това, което е важно, е да ги приемате ежедневно и в удобно за Вас време.

Да, капките могат да се смесват с кърма и/или адаптирано мляко. Единственото нещо, за което трябва да се внимава, когато се добавят капките, е температурата. Не ги добавяйте в течности с температура, по-висока от 37°C. Когато ги добавяте в течности, трябва да ги приложите в рамките на същия ден.

a.    Разклатете добре в продължение на 10 секунди преди всяко приложение, за да се смеси бактериалната култура с маслото.
b.    Наклонете флакона и накапете в лъжица.
c.    Използвайте по 5 капки дневно.

Не добавайте в горещи напитки или храна, тъй като това може да увреди живите бактерии.

Препоръчителната дневна доза на Limosilactobacillus reuteri Protectis е 100 милиона CFU (Colony Forming Units), или 10^8 CFU. Тази доза се получава при приемането на 1 таблетка BioGaiа® Protectis или 5 капки от BioGaiа® Protectis.

Препоръчваната доза на пробиотика не зависи от телесното тегло. Клиническите изследвания на BioGaiа® показват, че децата и възрастните постигат една и съща ефикасност с еднакви дози.

Изхождайки от резултатите от клиничните изследвания, нивото от 100 милиона CFU/дневно, се счита за безопасна и ефикасна доза за Lactobacillus reuteri Protectis. Съответната доза за Lactobacillus reuteri Prodentis и Gastrus е 200 милиона CFU/дневно.

Да, тъй като нивата им в червата се изразходват за около една седмица след спирането на приема. Постоянната микрофлора на всеки човек се движи в относително определени граници и поради това има висока резистентност към установяването на „новодошли бактерии”. Дори типичните бактерии като Lactobacillus reuteri трябва да бъдат приемани редовно, тъй като повечето хора в съвременното общество не са се сблъсквали с Limosilactobacillus reuteri в детството си. Приемайки редовно пробиотици BioGaiа® Вие поддържате необходимото дневно количество от lactobacilli.

Трудно е да се даде точен отговор на този въпрос, тъй като причините за приема на пробиотични добавки са много и съставът на всяка чревна флора е уникален. Ако имате притеснения за своето здраве или здравето на Вашето бебе, винаги се съветвайте със здравен специалист.

* Заради нормативно регулиране не можем да съобщим какъв е ефектът от нашите продукти или да претендираме за гарантирани здравни ползи за потребителите. В Европа хранителните и здравни претенции се регулират от европейския орган за безопасност на храните (European Food Safety Authority (EFSA) и понастоящем няма одобрени хранителни и здравни претенции за пробиотиците.

Всяка BioGaiа® таблетка за дъвчене съдържа само 1.1 (Kcal).

Точките не са опасни и продуктът все още може да се използва. Таблетките на BioGaiа® съдържат аскорбинова киселина, която е антиоксидант, допринасящ за устойчивостта на таблетките. С времето аскорбиновата киселина се окислява и цветът на таблетката може да потъмнее. Потъмняването се проявява като малки „точки” върху таблетката.

Препоръчителната дневна доза на of Limosilactobacillus reuteri Prodentis е 200 милиона CFU или 2 x 10^8 CFU. Получавате тази доза при прием на 1 дъвчаща таблетка BioGaiа® Prodentis.

Клиничните изследвания показват, че капките на BioGaiа® Protectis са безопасни и могат да бъдат давани от деня на раждането.

Проведени са били няколко проучвания за безопасност с новородени, включително недоносени новородени, малки деца, подрастващи, възрастни и имунокомпрометирани пациенти (в това число ХИВ-позитивни). В нито едно от тях Lactobacillus reuteri Protectis не е показал нежелани ефекти, дори при прилагането на дози, надхвърлящи нивото, съдържащо се в продуктите на BioGaiа®. Отделни хора са почувствали временно, леко увеличение в газоотделянето.

Продуктите на BioGaiа® са хранителни добавки и следователно са съпоставими с киселото мляко (йогурта), когато става въпрос за безопасност. Продуктите ни могат да бъдат полезни в комбинация например с антибиотици, тъй като те помагат за поддържането на балансирана чревна микрофлора.

Таблетките на BioGaiа® Protectis могат да се приемат от пациенти, страдащи от алергия към млечни протеини и/или са чувствителни към лактоза/глутен.

Таблетките на BioGaiа® Protectis могат да се приемат от пациенти, страдащи от алергия към млечни протеини и/или са чувствителни към лактоза/глутен.

  1. Пробиотичните бактерии могат да се отглеждат в различни видове среди
  2. Щамът L. reuteri Protectis, използван в таблетките на BioGaia се култивира върху обезмаслено мляко или в среда, съдържаща ечемик.
  3. След завършване на производствения цикъл бактериите се разтварят в продукта.
  4. Аналитичните данни показват наличие на млечни протеини, лактоза и глутен в културата. Въпреки това, в крайния продукт не се откриват нито млечни протеини, нито лактоза и нивото на глутените е под пределно допустимите норми на ЕС за безглутенови продукти.
  5. Пробиотичните бактерии могат да се култивират в различни видове среди.
  6. Щамът L. reuteri Protectis, използван в капките на BioGaiа® Protectis се култивира в среда, съдържаща ечемик и следователно капките не съдържат лактоза или млечен протеин.
  7. След култивирането им бактериите се разреждат в продукта. Аналитичните данни показват наличие на глутен в пробиотичната култура, въпреки това в крайния продукт нивото на глутен е под пределно допустимите стойности на ЕС за безглутенови продукти.

Капките и таблетките BioGaiа® не съдържат протеини на кравето мляко. Следователно, капките и таблетките BioGaiа® могат да се използват от хора с алергии към протеините на кравето мляко при немлечни храни.

Щамът, който се използва в продукта, се култивира върху обезмаслено мляко или в среда, съдържаща ечемик. Аналитичните данни разкриват млечен протеин, лактоза и глутен в културата. Въпреки това, в крайния продукт не се установяват нито млечен протеин, нито лактоза и нивото на глутена е под пределните норми на ЕС за безглутенови продукти, съгласно Регламент за изпълнение на Комисията (EU) No 828/2014 (<20 mg/kg). Тъй като наредбите за етикетирането на храни с алергени са различни в отделните държави, трябва да се спазват локалните изисквания за етикетите на този продукт.

Пробиотиците са „добри“ бактерии, които се намират в храната или в добавките. Дефиницията им е „живи микроорганизми, които приети в достатъчни количества са полезни за здравето на гостоприемника.” (WHO/FAO, 2002). Важен критерий за квалифициране на продукта като истински пробиотик, е ползите за здравето да бъдат доказани чрез клинични изпитвания.  Освен това пробиотичният продукт трябва да съдържа същите бактериални щамове и същата доза като тези, използвани в клиничните проучвания. Прочетете повече за пробиотиците.

BioGaiа® предлага на потребителите в цял свят клинично доказани, патентовани и лесни за използване пробиотични продукти. Въпреки това, заради регулаторната ситуация ние не можем да съобщим какъв е ефектът на нашите продукти и да имаме претенции относно ползите от тях. В Европа използването на хранителни и здравни твърдения е регулирано от Европейския орган за хранителна безопасност (EFSA) и до днес няма одобрени здравни претенции. Ако искате да научите повече за пробиотиците и ефекта на „добрите“ бактерии, Ви препоръчваме да се свържете със здравен специалист.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които ако бъдат приложени в достатъчни количества са полезни за здравето на гостоприемника. Пребиотиците са неразградими хранителни вещества, които стимулират растежа на бактерии в храносмилателната система по начини, за които се твърди, че са полезни за здравето.

Различните пробиотични продукти съдържат различни пробиотични щамове. Това означава, че един пробиотичен продукт с Limosilactobacillus reuteri, например L. reuteri NCIMB 30242, не е равен на друг пробиотичен продукт, съдържащ друг щам на Limosilactobacillus reuteri, например L. reuteri DSM 17938. Затова бактериите трябва да бъдат дефинирани и изпитани чрез клинични изследвания на „ниво щамове”.

Не е задължително продуктите, съдържащи няколко щама да са с по-добър ефект от продуктите, съдържащи един щам. По-важно е щамът или щамовете да са показали клинична ефикасност при клинични проучвания.