Остра диария при възрастните

Почти всички възрастни са страдали от диария в някакъв момент от живота си. Тя се определя като три или повече редки или втечнени изпражнения на ден и обикновено отшумява от само себе си в рамките на няколко дни.

Редица фактори могат да причинят диария – инфекция, хранителни алергии или нежелани реакции при лечение с антибиотици или други лекарства. Подобни смущения на храносмилателната система често нарушават баланса на бактериите в чревната флора. Високата температура, болките в корема и спазмите често съпътстват случаите на диария. Тежестта им варира при всеки отделен случай – но колкото е по-тежка, толкова по-голям е рискът от обезводняване. Признаците на обезводняване при възрастните включват оцветяване на урината в тъмно и нередовното ходене по малка нужда (по-рядко от веднъж на всеки 3-4 часа).

Повлияване на диарията в домашни условия

Въпреки, че повечето от случаите на диария отшумяват след ден-два, има няколко неща, които можем да направим, за да се почувстваме по-добре.

Поемането на достатъчно течности е ключът към възстановяването на водата, която сме изгубили при пристъпа на диария – за предпочитане вода или чай, тъй като плодовите сокове или газираните напитки могат да влошат симптомите. Пробиотиците като Limosilactobacillus reuteri Protectis  могат да спомогнат за възстановяването на баланса на бактериите в храносмилателния тракт и облекчаване на симптомите.

Диария

Колкото и да е неприятно, диарията е състояние, с което всеки възрастен се е сблъсквал поне веднъж. Грижата за чревната микрофлора е важна част от грижата при диария в домашни условия.

Прочетете повече

Запек

Запекът се отразява на хората по различни начини. Предлагаме Ви някои съвети, които бихте могли да следвате при нередовно изхождане.

Прочетете повече

Антибиотици

Въпреки, че антибиотиците ни помагат в много от случаите, те могат да окажат влияние върху храносмилателната система. Поради тази причина е важно да се осигури допълнителна подкрепа на червата при лечение с антибиотици.

Прочетете повече

Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori е бактериален щам, който е изолиран от стомаха и причинява дискомфорт. При някои хора, носители на този бактерий, се наблюдават оплаквания, а при други те липсват.

Прочетете повече