Антибиотиците и действието им върху чревната микрофлора

Разбери силата на антибиотиците и как влияят на чревната флора при възрастни и деца – научи как да поддържаш засегнатата чревна флора.  

Откритието на антибиотиците в началото на XX век дава начало на революция в медицината, но поражда и непредвидени предизвикателства. Последвай ни в света на бактериите и антибиотиците. Разбери как работи антибиотикът, какви странични ефекти носи със себе си и какво означава това за твоята чревна микрофлора.   

Взаимовръзката между хора, бактерии и антибиотици  

Човешкото тяло е пълно с микроорганизми, включително бактерии. Въпреки лошата им слава, не всички от тях са вредни. Всъщност, в тялото ти има и добри и лоши бактерии, които обикновено съществуват в хармония.   

Понякога  този баланс се нарушава. В такива случаи, вредните бактерии могат да надделеят, създавайки трудности за целия организъм. Когато се окажат по-силни от имунната ти система, може да се наложи прием на антибиотици. Те са лекарства, чиято цел е да третират инфекции и да предотвратят влошаването им. Силата им се крие в това, че убиват или потискат бактериите и предотвратяват изострянето на инфекцията.     

Предимствата от антибиотиците носят със себе си и негативи  

Антибиотиците са ефективно средство в модерната медицина, което спасява животи, но често предизвиква странични ефекти. Ето двата най-често срещани сред тях:   

Резистентност  

Една от най-големите заплахи за общественото здраве в световен мащаб, е прекомерната употреба на антибиотици. Честият прием на този тип лекарствени средства води до бактериална резистентност към тях. Когато това се случи, вредните бактерии спират да се влияят от лечението и продължават да се множат.   

Антибиотиците не различават вредните от полезните бактерии  

Ефектът на антибиотика повлиява всички бактерии в организма – и вредните, и полезните. Това причинява дисбаланс и намалява разнообразието в чревната микрофлора. Не бива да забравяме и имунните клетки, до 80% от които се намират именно в стомашно-чревния тракт.  

Нови сили за микрофлората  

За да бъдем здрави е важно да подкрепим естествената микробиота в червата си. Добре е да добавим пробиотици BioGaia® към грижите за себе си. Limosilactobacillus reuteri Protectis – щамът-герой на BioGaia®, доказано подкрепя полезните бактерии и създава колонии в червата, така че да запази баланса за дълго време. Той е един от най-обстойно проучваните пробиотици, достъпни на пазара и е естествена част от организма на човека. 

Опитай BioGaiа® Protectis таблетки за дъвчене + Vit. D3, за да подкрепиш чревната флора на цялото семейство. Само една таблетка на ден предоставя препоръчаната доза от 100 милиона живи бактерии Limosilactobacillus reuteri Protectis и достатъчно количество витамин D, който подкрепя естествената функция на имунната система.   

Децата и антибиотиците  

Развиващата се микробиота на децата ги прави още по-чувствителни към промените, причинени от антибиотици. Когато се предписва антибиотично лечение, педиатърът ще предостави най-подходящия конкретен план за детето.   

Ето няколко общи съвета, които може да следвате:   

Уверете се, че детето:  

  • Се наспива добре и си почива.  
  • Се храни здравословно и разнообразно, получавайки нужните витамини, минерали и фибри.   
  • Пие достатъчно вода.   
  • Приема антибиотика според рецептата.  
  • Подкрепя своята микробиота с млечнокисели бактерии като тези в BioGaiа® Protectis капки с вит.Д , безопасни и за бебета още от първия ден.    

В заключение, винаги помни помнете, че макар антибиотиците да оказват незаменима помощ срещу някои състояния, представляват и сериозно изпитание за чревната флора. 

 

‘Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информация. BioGaia капки с вит. Д Т222102169/ 28.04.2021; BioGaia табл.  

вит. Д Т221117411/ 29.01.2018; BGA-blog-august-git-EWO-BG-01647