Чревното здраве на бебето: от кърмене към захранване

Открий съвети за първите твърди храни и научи повече за силата на кърмата в развитието на микробиотата и съзряването на имунната система.

Едно от първите решения за новите родители е дали бебето ще се храни с кърма или с адаптирано мляко. И двата варианта  носят своите плюсове и минуси. В общия случай, обаче, за кърменето се смята, че дава по-силен старт на детето. Прочети докрай, за да научиш  ролята на кърменето в развитието на чревната микробиота и съзряването на имунната система при бебетата, ранните етапи на захранването с твърда храна, както и за потенциалните  неразположения на коремчето.

Кърмата и тайната ѝ сила

Съставът на майчиното мляко се променя през целия период на кърменето, за да отговори на всички хранителни нужди на бебето. Тя съдържа важни хранителни вещества, антитела и ензими, които се грижат за оптималния растеж и развитие на детето. Чрез нея то си набавя включително бактерии и други микроорганизми, които изграждат чревната му микробиота.

Чревната колонизация се осъществява в първите 1000 дни от живота на детето – от зачеването до втората му година. Тя е изключително важна за развитието на стабилна и балансирана чревна микрофлора, съзряването на имунната система, правилното усвояване на хранителни вещества и цялостното ни здраве. Затова е важно майката да полага специални грижи за своята микробиота, особено по време на бременността и кърменето, за да осигури допълнителна подкрепа за  чревното здраве на своето бебче.

Ако искаш да се погрижиш допълнително за чревната си микрофлора, опитай пробиотици BioGaia®. Техният щам-супергерой, Limosilactobacillus reuteri Protectis, е един от най-добре проучените пробиотични щамове в света. Човешкият храносмилателен тракт е естественото му местообитание, което го прави безопасен за деца и възрастни. Изпробвай BioGaiа® Protectis таблетки за дъвчене за себе си, партньора си и по-големите деца в семейството, а BioGaiа® Protectis капки за бебето – те са безопасни от ден 1.

Захранване

Всяко бебе е различно, но в общия случай родителите са съветвани да започнат захранването около шестия месец – със сигурност не по-рано от четвъртия. Ще разберете, че детето е готово, когато:

  • Може да седи седнало и да държи главата си стабилно изправена
  • Проявява интерес към храната
  • Преглъща храната, вместо да я изплюва
  • Притежава нужната координация между очи, ръка и уста

Лесни съвети за начало 

В началото бебето трябва да привикне с новите вкусове и текстури, като  основната част от хранителните вещества и енергия все още си набавя чрез кърмата. В началото може да му давате само по 1-2 лъжички твърда храна на ден и постепенно да увеличавате количеството, спрямо темпото на детето.

На първо време храните трябва да са фино пасирани, пюрирани или прецедени. В хода на следващите седмици и месеци, бебето бавно развива умението да се храни и може постепенно да преминете към едросмлени храни, а след това и нарязани. Все пак всяка храна трябва да е много мека. 

И възможни “протести” на коремчето

Докато чревната микробиота и храносмилането още се развиват, е възможно бебето да изпита някои стомашно-чревни неразположения. Често първите твърди храни водят до запек. Изхождането се случва по-рядко и по-трудно, а изпражненията са твърди и сухи. В такъв случай трябва да добавите към менюто повече храни, богати на фибри, като плодове и зеленчуци, например. Уверете се, че детето приема достатъчно течности чрез регулярното кърмене и осигурете приема на преварена вода.

Ето няколко съвета, които да имате предвид, когато започнете захранването на бебчо:

  • Бъдете спокойни и търпеливи
  • Винаги следете дали бебето е седнало хубаво
  • Започнете с еднокомпонентни храни и постепенно въвеждайте нови през няколко дни
  • Водете се по сигналите на детето относно приема на количеството храна
  • Храната трябва да е без добавени подправки, сол или захар
  • Позволете на бебето да се храни само и да се цапа
  • Добавете BioGaiа® Protectis капки към ежедневната му рутина

 

Радвайте се на всяко накапано боди и изцапана усмивка и винаги се консултирайте с педиатър, ако бебето изпитва повишен дискомфорт.

Добър апетит!

 

‘Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната дневна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia табл. ягода T221123458/ 05.06.2020; BioGaia табл. лимон T221123457/ 05.06.2020; 

BGA-campaign-september-EWO-1666